Вівторок, 30 Квітня, 2024

Сучасна архітектура Кракова: Конгрес-центр ICE Krakow

Якщо вам хочеться побачити інший, сучасний, вигляд Кракова, варто лише перетнути Віслу і перед вами розгорнеться зовсім інший світ. Нові архітектурні споруди Кракова є не менш вражаючими, ніж його історичні будівлі. Розташовані вони неподалік від центру міста, по інший бік річки. Однією з таких споруд є Конгрес-центр ICE Krakow. Будівля є діловою та культурною візитівкою міста. Це приміщення світового рівня, яке відповідає усім вимогам міжнародних конгресних організацій, збудоване за найвищими стандартами акустики та сценічної механіки, пише krakow-future.eu.

Як розробляли проект центру

Проект центру було відібрано на міжнародному архітектурному конкурсі 2007 року. Його розробили Ingarden & Ewý Architekci з Кракова у співпраці Arata Isozaki & Associates з Токіо. До речі, це не перший об’єкт спроектований цією групою архітекторів. Ще одним спільним проектом краківських та токійських архітекторів стала будівля Краківського музею японського мистецтва та техніки “Manggha”, розташована поблизу конгрес-центру. Вона також є яскравим прикладом сучасної архітектури Кракова, яку варто відвідати. Детальніше про музей, його будівництво, виставки можна прочитати тут.

Конгрес-центр ICE Krakow розташований у центрі міста, на березі річки з гарним виглядом на Вавельський замок. Центр був задуманий як місце для організації конференцій, зустрічей і різноманітних культурних заходів. Тож розташування об’єкту та його призначення стали основними передумовами, що вплинули на розробку конструкції та дизайну.

Основними матеріалами для оздоблення фасаду стали скло та титано-цинковий лист. Їх доповнюють індивідуально розроблені керамічні плити та кам’яні плити: граніт, вапняк, піщаник. Вибір зупинився на них, оскільки саме вони становлять основу архітектури Вавельського пагорба. Різноманіття кольорів цих будівельних матеріалів разом зі склом створюють мозаїку на фасаді будівлі. Кольори використані на фасаді відображають кольори в інтер’єрі будівлі: червоний колір у Глядацькій залі, графітовий в Театральній, білий в фойє і сріблястий у фінішному покритті даху.

Споруда складається з чотирьох сегментів, що мають незалежну структуру: в північній частині знаходиться сегмент Театральної зали, в східній частині – сегмент фойє, в південній частині – сегмент Глядацької зали, в західній частині – сегмент допоміжного приміщення.

Світлий хвилястий дах будівлі нахилений в бік Вісли. За задумом архітекторів така конструкція, разом з обтічними формами та скляними фасадами повинні нагадувати крижину, що тане.

Проект був відзначений за форму будівлі, що плавно вписується в навколишній ландшафт набережної Вісли.

Як влаштований конгрес-центр всередині

Конгрес-центр призначений для проведення заходів різного рівня та спрямування. У ньому розташовано чотири основні зали: Глядацька, Театральна, Камерна зала, Комплекс залів для конференцій. 

Глядацька або Vineyard Auditorium є найбільшою з них та займає центральне місце в структурі будівлі. Глядацькі крісла розташовані перед сценою та по бокам від неї. Зала призначена для проведення різноманітних подій: великих симфонічних концертів, музичних вистав, концертів популярної музики, балетів, показу фільмів, а також для проведення конгресів та конвенцій. До зали прилягає 24 кабіни для синхронного перекладу. Місткість приміщення залежить від виду заходу, що проходить в залі. Так під час проведення опер та симфонічних концертів зала вміщує до 1800 людей, виступів камерних оркестрів – 2000, конгресів та інших заходів – 2100. У травні 2018 року зала отримала назву Глядацька зала імені Кшиштофа Пендерецького на честь одного з найбільш відомих у світі композиторів. 

Театральна зала є наступною за величиною і вміщує 600 людей. Призначена для проведення менш чисельних конгресів, музичних та драматичних вистав. Глядацький простір є розбірним, що дозволяє облаштовувати приміщення для проведення бенкетів. 

Камерна зала у вигляді театрального простору розрахована на 300 місць, максимальна місткість 400 людей. Конструкція зали дозволяє розділити приміщення на дві частини. 

Комплекс конференц-залів має доступ до денного світла з гарним виглядом на Вавельський замок. Приміщення може розмістити 350 гостей. Його можна розділити на 11 окремих кімнат. 

Окремої уваги заслуговує трирівневе фойє, з якого відкривається панорамний вид на Вавельський замок та місто. Цей простір використовують для організації бенкетів, виставок під час проведення конгресів.

Окрім основних приміщень в конгрес-центрі є багатофункціональні кімнати, гардеробні.

Як вдалося досягти ідеальної акустики в залах 

Приміщення центру спроектовані для проведення оперних вистав та симфонічних концертів, і мають ідеальну акустику. Це дозволяє місту приймати музичні події світового рівня. До роботи над акустикою була залучена лондонська компанія ARUP, яка виграла відбірковий конкурс у 2008 році. Консультанти з акустики та дизайну приміщень для подій з ARUP Acoustic з Лондона, ARUP Theatre Consulting з Вінчестера і Ramboll Acoustics з Кембриджа провели комплексні дослідження вібрації і створили акустичні моделі для аналізу рівнів навколишнього шуму. Варто зазначити, що будівля центру знаходиться одразу біля Грюнвальдського кільця – широкої та шумної автомобільної дороги, і розробникам доводилося враховувати це при роботі над акустикою приміщення. Тож консультанти компанії працювали разом з архітекторами від створення концепції проекту до етапу виконання та авторського нагляду за проведенням робіт. 

Щоб покращити акустику Глядацької зали розробники використовували різні технології: звуковідбивачі над сценою, рухомі екрани, які відбивають звук і регулюють час післязвуків, а також сидіння з найвищими акустичними, ергономічними характеристиками та показниками міцності. Сцена в залі багатосегментна і має сім незалежно регульованих модулів, що дозволяє облаштовувати простір залу відповідно до потреб організаторів. 

За словами головного архітектора Кшиштофа Інгардена, щоб досягти ідеально звучання, спершу була розроблена комп’ютерна модель приміщення, в якій були враховані різні параметри: рівномірність розподілу, відбиття, поглинання звуку. З її допомогою довго визначали, що найбільше впливає на акустику в залі, і виправляли знайдені помилки. Після цього створили невелику точну фізичну модель приміщення з фігурками людей та стелею. З допомогою мікрофонів вимірювали звучання та порівнювали дані з результатами отриманими в комп’ютерній моделі. Це дозволило підібрати характеристики точкових світильників, акустичних банерів, спосіб обробки стін: які матеріали і в яких частинах зали застосовувати, якою повинна бути товщина фінішного покриття, оздоблення балконів та стін. 

Така робота була проведена також для Театральної зали на 600 місць.

Як пройшло відкриття центру

Конгрес-центр ICE Krakow відкрився 16 жовтня 2014 року з інавгураційного концерту Збігнєва Прейснера. Вокально-інструментальний концерт відбувся в Глядацькій залі – найбільшій залі центру. Подія була закритою – лише для іноземних та місцевих запрошених гостей.  Концерт провели повторно 17 жовтня для мешканців Кракова. Наступні два дні конгрес-центр був відкритий для всіх бажаючих, щоб краків’яни змогли побачити новий сучасний архітектурний об’єкт міста зсередини.

Як добратися до конгрес-центру

Конгрес-центр ICE Krakow розташований на вулиці M.Конопницької, 17. Це за 15 км від аеропорту і за 2 км від головного вокзалу.  На території центру є паркінг для автобусів, автомобілів та велосипедів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.